Държавата

Go down

Държавата

Писане by Monevwww on Пон 17 Окт 2016, 23:04

Пиша едни неща и попаднах на ето това - https://pvpetrov.wordpress.com/2008/04/27/93/
Синтезирани са основните политически идеи за Държавата.
Какво за вас е Държавата?
Каква искате да бъде? (дори и утопична)
Може да ползвате линка за консултация Smile Не бих казал, че е изчерпателно, но има много неща, като някои не бях чел досега.
avatar
Monevwww

Брой мнения : 47
Age : 31
Localisation : София
Registration date : 06.10.2016

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Държавата

Писане by ℛiddℓℯ on Сря 19 Окт 2016, 22:40

В днешно време всяка държава си има своите особености.
Разбира се, нормалните неща са - да е призната със статут на държава, да има определена територия и жителите й да имат самосъзнание за принадлежност към дадената националност; да имат валута, органи на законодателната, правосъдната и изпълнителната власт, и всички останали институции.
Отделно следва въпросът какво е необходимо, за да може държавата да е стабилна, просперираща и да се открои като отличителна сред останалите, сравнително самодостатъчна и разчитаща на себе си.
В такъв случай какво е необходимо? Съвестни граждани. От хората идва абсолютно всичко. Ако хората са съвестни, трудолюбиви и имат желание да издигнат държавата си, те ще се борят да развиват икономиката й, да я модернизират и да повишават стандарта на живот в нея. Ако хората са незаинтересовани, необединени, мързеливи и нямат национална гордост и идеал, държавата почва да се управлява от корупция, мафия и пълна анархия, които неизбежно водят до разрушение на икономиката, безработица и оттам - демографски срив.
А последното е най-важното за една държава с историческо и културно минало и съзнание на принадлежност към дадена етнос. Например европейските държави - да речем, французите искат да запазят френското самосъзнание, историческо минало, език, култура и нрави - и затова е важно да поддържат стандарта на живот, за да може да се раждат повече деца, да запазят автономност и културното си наследство (само че с толкова емигранти от близкия изток...). Иначе, особено в толкова мобилен свят с размити граници, държавите са заплашени от претопяване на местното население. В такъв смисъл те ще продължат да се водят с името на държавата, но етносът и неговият дух ще бъдат загубени и превзети отвътре от групи с друго самосъзнание, религия и историческо минало. За мен в този глобален свят, особено при агресивната инвазия от страна на близкия изток, е най-важно да една държава да запази местното си население и култура. Т.е. на отговора какво е държавата - тя не е границите или непременно институциите. Тя е духовната съкровищница на народа, която той трябва да отстоява и откроява непрекъснато. Забрави ли обичаите си, престане ли да има национална гордост, да тачи езика си, фолклора си, почне ли да намалява местното население или да загуби интерес към родното за сметка на модерните американизирани модели - довиждане на държавата. Както Египет вече не е онзи Египет, който преди 4000 години е бил управляван от Рамзес II.  

_________________
avatar
ℛiddℓℯ
`、ヽ☂

Брой мнения : 8164
Age : 23
Localisation : Nameless Diary
Registration date : 04.01.2008

Вижте профила на потребителя http://rabbit-with-a-fancy-hat.tumblr.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите