Комунизъм

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Комунизъм

Писане by ℛiddℓℯ on Съб 20 Авг 2011, 21:19

Понеже видях, че се регистрира човек, който има специално отношение по темата, реших, че може да излезе хубава дискусия. :Д

_________________
avatar
ℛiddℓℯ
`、ヽ☂

Брой мнения : 8164
Age : 23
Localisation : Nameless Diary
Registration date : 04.01.2008

Вижте профила на потребителя http://rabbit-with-a-fancy-hat.tumblr.com

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by ℛiddℓℯ on Нед 04 Сеп 2011, 02:41

Е, не съм чааак толкова навътре в темата, но ще се опитам да говоря все пак. За да се опитам да я побутна тая дискусия, макар че изобщо не съм най-подходящият човек за това. Д:
Та така,
цялата тая идея хората да са равни, се стига до едно болно изпълнение за мен.
Защото да отнемеш примерно земята, парите, имотите на някого, за които той и хората преди него са работили усърдно, и които си му принадлежат по право, е нечестно. И гадно. И несправедливо. В опита си да направят хората "равни" едни с други, те ги ощетяват по един или друг начин. Не може прадядо ми цял живот да е работил за това, което има, и накрая да му го вземат, да го гонят, да го обявяват за враг за държавата и прочее глупости, при положение, че ТО. СИ. Е. НЕГОВО.
И не дааай си боже някой да стане богат, ужас, леле мале, както в оня филм с Пурко, където "разследваше" фирмите. =D точно това се случва, че се отнемат възможностите на човек.
Едно е да се дава равен старт,
друго е напълно да се обезличава и човек да губи правото си на индивидуалност.
Вярно, може да не мога да развивам философско-мислителски теории за Марксисизма, диктатурата на пролетариата като висш историк, но ... това е от мен. (: Коментари от по-високо ниво: оставям ги на Life. love. regret., да речем. Very Happy
_________________
avatar
ℛiddℓℯ
`、ヽ☂

Брой мнения : 8164
Age : 23
Localisation : Nameless Diary
Registration date : 04.01.2008

Вижте профила на потребителя http://rabbit-with-a-fancy-hat.tumblr.com

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by life. love. regret. on Нед 04 Сеп 2011, 15:30

Не мисля, че ще се получи дискусия, защото за повечето млади хора политиката е скучна, изморителна и досадна. Особено, когато започнат да се обсъждат теории, идеологии и исторически факти.
avatar
life. love. regret.

Брой мнения : 470
Registration date : 30.08.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by ℛiddℓℯ on Нед 04 Сеп 2011, 18:19

Не, просто нали се регна един потребител, който харесва комунизма.. и затова помислих, че може специално на него да му е интересно. И така.

_________________
avatar
ℛiddℓℯ
`、ヽ☂

Брой мнения : 8164
Age : 23
Localisation : Nameless Diary
Registration date : 04.01.2008

Вижте профила на потребителя http://rabbit-with-a-fancy-hat.tumblr.com

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Jane Undead on Пет 09 Сеп 2011, 03:19

Айде, ще драсна аз, тъй като съм от същия сорт като колегата.
Да вземем примера на Риддъл - някой богаташ, който си има всичко - имоти, земи, ратаи и прислужници, които да експлоатира. Възможно е всичко това да го е натрупал сам, започвайки от самата нула. Но по-вероятно е някой (баща, дядо, прадядо и т.н.) да го е спечелил, а той само да го наследява и да богатее от него. Справедливо ли е някои да се раждат по-бедни от бълхите в къщата си (така де, бълхите поне имат какво да ядат), докато други се возят на файтони, само защото тези преди тях са натрупали богатство? Да не говорим за селяните и работниците, експлоатирани от богати земевладелци и фабриканти, които им ограбват труда и им оставят само колкото да преживеят. Колко честно е едно човешко същество да ограбва труда на друго човешко същество?
Според теорията на комунизма, за разлика от широкоразпространеното мнение, целта не е всички да са равни, равни, равни. Целта е всички да имат равни възможности за проспериране, а най-основните неща като покрив над главата, работа и храна да са осигурени за всички. А по-нататък от всекиго по способностите, всекиму според потребностите.
Да отбележа за протокола - през 20 век няма комунизъм. Има развит социализъм. От него има какво още да се желае, но хората, живели през него признават, че живота е бил по-спокоен. Не е било нужно да се тревожат какво ще ядат и дали ще могат да издържат децата си, докато учат.
И сега ще си сложа любимия аватар и подпис, стига съм се правила на скрита лимонка, а колегата ще ме извинява, че подписа ми е почти същия.

_________________
But since I'm feeling kinda lonely and my defenses are low
Why don't you give it a shot and get it ready to go?
I'm looking for anonymous and fleeting satisfaction
I want to tell my daddy I'll be missing in action.
avatar
Jane Undead
A Strange Kind of Woman

Брой мнения : 360
Registration date : 07.05.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by ~ Underwater Melody ~ on Пет 09 Сеп 2011, 13:51

Не е било нужно да се тревожат какво ще ядат

Не че в магазините е имало кой знае кво Laughing Хората са се биели за 1 салам
avatar
~ Underwater Melody ~

Брой мнения : 34
Age : 24
Localisation : In my DreamzZzZzz....
Registration date : 08.09.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by life. love. regret. on Пет 09 Сеп 2011, 15:21

Борбата на експлоатираните хора (не само работници) и техните желания за свобода от всякакви видове потисничество, ражда идеята, че всички тези потъпкани от системата индивиди могат да създадат свободно не-статично общество, отхвърлящо доминацията на държавата и капитала. Така че тези идеи не идват от някакви абстрактни прозрения на интелектуалци или философи, а от преките борби и конфронтации на потиснатите хора, които вече няма какво да губят, срещу техните потисници, от нуждите и желанията на работниците, от техните аспирации за свобода и равенство. Всички тези революционери, философи и мислители, не са измислили идеята за комунизма или свободното общество, а са я намерили в недоволните и техните борби. Държавно-дирижираният капитализъм на отминалата система, който се характеризира с диктатурата на ленинизма, ужасите на сталинизма и тоталното изтощение на човечеството от Студената война, показва какво става, когато властта се узурпира от "революционен" елит, който иска да имплементира тази система като универсална за всички и когато тези стремежи за край на потисничеството биват партизирани, бюрократизирани и милитаризирани от "революционния" елит и "комунистическите" партии и правителства, разбира се, че се стига до тоталитаризъм и още по-голямо потисничество. Повечето хора вече са разбрали, че Сталин не е по-добър от Хитлер, че тоталитаризма си е тоталитаризъм, без значение дали е свастика или сърп и чук. Проблемът обаче е, че общественото недоволство продължава да се канализира според мантрите на нео-либералната доктрина "Няма никаква алтернатива", т.е. че капитализмът и либералната демокрация са най-доброто нещо, което светът някога е виждал и че всеки нормален човек трябва да смята, че е разумно, отговорно и зряло поведение да приемеш тази реалност и да функционираш в съответствие с нея. Всички критики на Левицата, които ни пробутват официалните медии, политици, анализатори и пазарни гурута през последните години са единствено десни и прокапиталистически критики на лявото, докато гласът на левите критици на лявото и всички тези прогресивни левичари, нео-марксисти и модерни пост-капиталистически алтернативи, които нямат нищо общо със старата левица и стремежите ѝ за завземане на властта, остават чути и биват развивани само от тези, които имат привилегията да се интересуват от тези неща и самите те са част от социалните борби.

Алтернативите, които си струва да търсим и развиваме са тези на истински хоризонталистките и егалитарни форми на организация, тези, които се стремят да променят света без да вземат властта. Тези, които разбират, че няма едно цяло човечество, а различни общности с различни житейски и социални проблеми, създаващи различни пътища, методи и форми на съпротива и организация. Системата се пропуква и от тези пукнатини избуяват много големи и различни движения навсякъде по света, такива като сапатистите в Лакадонската джунгла във вътрешността на Мексико, на безимотните селяни в Бразилия или пикетеросите в Аржентина, на анархистките, либертарни комунистически, феминистки, студентски, радикалните екологични, animal liberation, ЛГБТ, антивоенните движения в Европа и Щатите, на социалните форуми, автономистките пространства и центрове на съпротива, на алтернативните медии и кибер-активизма, на съпротивата против генетично-модифицираните организми и "food justice" движенията и т.н. и т.н., връзките между тях са крехки, всяко от тези движения има различни стратегии за промяна на света и действа локално в своята общност, всяко от тези движения се концентрира върху определен важен проблем, фронтовете са различни, но борбата е една, врагът е общ, стремежите сходни. Координацията е минимална, организацията е хоризонтална, никое от тези движения не е авангард на световната революция, а всяко от тях тласка всички останали към промяна. Идеята за свобода и пълзяща революция, използваща пукнатините на капитализма, не е участие в партия, следване на вождове, царе, авторитети и всякакви свалени отгоре партийни лидери и начини на мислене. Единственото изискване е непоколебимата увереност, че си свободен човек сред равни свободни хора и че е твое задължение да опазваш и разширяваш тази свобода. Означава, че "Няма никаква алтернатива" е само това, което ни карат да вярваме и не отговаря на реалността.

И както казва Жил Дов, проблемът с всички тези партии и централизирани и бюрократизирани леви организации не е в това, че не са комунистически, а че са капиталистически, ето какво казва той във въведението към памфлета "Capitalism & Communism" от 1972 г.

"Communism is not a programme one puts into practice or makes others put into practice, but a social movement. Those who develop and defend theoretical communism do not have any advantages over others except a clearer understanding and a more rigorous expression; like all others who are not especially concerned by theory, they feel the practical need for communism. They have no privilege whatsoever; they do not carry the knowledge that will set the revolution in motion; but, on the other hand, they have no fear of becoming "leaders" by explaining their positions. The communist revolution, like every other revolution, is the product of real needs and living conditions. The problem is to shed light on an existing historical movement.

Communism is not an ideal to be realized: it already exists, not as a society, but as an effort, a task to prepare for. It is the movement which tries to abolish the conditions of life determined by wage-labour, and it will abolish them by revolution. The discussion of communism is not academic. It is not a debate about what will be done tomorrow. It is an integral part of a whole series of immediate and distant tasks, among which discussion is only one aspect, an attempt to achieve theoretical understanding. Inversely, the tasks can be carried out more easily and efficiently if one can answer the question: where are we going?"
avatar
life. love. regret.

Брой мнения : 470
Registration date : 30.08.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Магнолия on Пет 09 Сеп 2011, 16:12

Изобщо няма да се обосновавам, да споря и т.н.
Просто ще постъпя като истински трол и ще кажа:
communism sucks dicks.
Точка по въпроса.

_________________
"Отчаян съм, да се пронижа с кинжал;
роб на дребнаво време в младостта си;
да ме ограбва всеки; без гримаса
покорно с дух смирен да се оплитам цял
в косите на жена като добър васал;
да бъда просто на Фортуна аса…
Не искам! Само пяна от вълна си
съблазни като тях – пух, вече прецъфтял..."
avatar
Магнолия
Finite Incantatem

Брой мнения : 624
Registration date : 13.02.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Jane Undead on Пет 09 Сеп 2011, 21:20

Между другото, според Маркс би следвало да има още няколко вълни на революция, които постепенно ще вдигнат общественото съзнание. За съжаление не владея толкова сложен език, с които да обясня всичко, което искам, но ето, доколкото мога.
Основен спор между левите партии в Русия преди революцията е бил кой път да се следва - еволюционния или революционния. Т.е. дали да чакаме нещата да се наредят самички или да идем и да си ги наредим ние. В дадения момент се оказва, че е печеливша идеята за революцията.
Идеята, за която life. love. regret. говори е еволюционна. Въпреки че включва вършенето на разни действия (а не просто седене отстрани и зяпане), тя е идеология с прилагане на минимум сила и най-вече оглеждане какво може да се направи на дребно, слизайки до отделните общности и подобщности. Какво ще постигне тя, историята ще покаже. Но лично аз съм убедена, че пак ще дойде време, когато масите ще се вдигнат на революция.

_________________
But since I'm feeling kinda lonely and my defenses are low
Why don't you give it a shot and get it ready to go?
I'm looking for anonymous and fleeting satisfaction
I want to tell my daddy I'll be missing in action.
avatar
Jane Undead
A Strange Kind of Woman

Брой мнения : 360
Registration date : 07.05.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by U$$R_DVKproduction on Пет 09 Сеп 2011, 23:28

Eто го и "причинителя" на дискусията laugh
Вижте сега - има ОГРОМНА разлика м/у комунизма като ИДЕЯ и като ИЗПЪЛНЕНИЕ. НО, дори и със МНОГО грешки, 90 процента от хората, живели по време на бг соц-режима казват, че тогава се е живяло ДОСТА ПО-ДОБРЕ, отколко при сегашния псевдо-демкратичен-капитализъм.
Лека нощ от мен! Утре ще рподължа пламеннатаси реч laugh (тъпа шега)
avatar
U$$R_DVKproduction
КомунягаРомантист

Брой мнения : 17
Age : 20
Registration date : 17.08.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by echoes on Съб 10 Сеп 2011, 00:59

ти на 13 ли си наистина? просто ми стана интересно
avatar
echoes

Брой мнения : 375
Age : 25
Registration date : 06.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Lobotomy on Съб 10 Сеп 2011, 01:17

echoes написа:ти на 13 ли си наистина? просто ми стана интересноСупер нехеторосексуално е да слагаш облечени момиченца в аватара си.

Lobotomy

Брой мнения : 336
Registration date : 19.02.2011

Вижте профила на потребителя http://jconfederation.blogspot.com/p/blog-page_18.html

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by echoes on Съб 10 Сеп 2011, 01:45

може пък да не съм хетеросексуална
avatar
echoes

Брой мнения : 375
Age : 25
Registration date : 06.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Lobotomy on Съб 10 Сеп 2011, 01:54

Сега ще направим оптималния тест!
Би ли се сношила с мен?

Lobotomy

Брой мнения : 336
Registration date : 19.02.2011

Вижте профила на потребителя http://jconfederation.blogspot.com/p/blog-page_18.html

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Jane Undead on Съб 10 Сеп 2011, 03:32

Хихи, не флуди, моля ти се.

_________________
But since I'm feeling kinda lonely and my defenses are low
Why don't you give it a shot and get it ready to go?
I'm looking for anonymous and fleeting satisfaction
I want to tell my daddy I'll be missing in action.
avatar
Jane Undead
A Strange Kind of Woman

Брой мнения : 360
Registration date : 07.05.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Lobotomy on Съб 10 Сеп 2011, 12:53

Аз флуудя?
Това беше най-смисления и обвързан с реалния свят въпрос в тази тема.
Ти спри да флуудиш моля ти се .

Lobotomy

Брой мнения : 336
Registration date : 19.02.2011

Вижте профила на потребителя http://jconfederation.blogspot.com/p/blog-page_18.html

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Jane Undead on Съб 10 Сеп 2011, 17:24

Да бе, какво се пеня и аз за политика, докато вие гълъбчетата си изяснявате отношенията. Smile

_________________
But since I'm feeling kinda lonely and my defenses are low
Why don't you give it a shot and get it ready to go?
I'm looking for anonymous and fleeting satisfaction
I want to tell my daddy I'll be missing in action.
avatar
Jane Undead
A Strange Kind of Woman

Брой мнения : 360
Registration date : 07.05.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by U$$R_DVKproduction on Съб 10 Сеп 2011, 17:44

Aбе хора, проблема не ни е незнаието за комунизма. Лошото е, че сред бг - тийнейджърите има все повече и повече ФА-ШИС-ТИ! И при това, тийнейджърите като видят фашист/ултра-националист/расист/скинхед не му обръщат внимание, дори го подкрепят, а като видят комунист/социалист го хранят, обиждат....
avatar
U$$R_DVKproduction
КомунягаРомантист

Брой мнения : 17
Age : 20
Registration date : 17.08.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Lobotomy on Съб 10 Сеп 2011, 19:43

Jane Undead написа:Да бе, какво се пеня и аз за политика, докато вие гълъбчетата си изяснявате отношенията. Smile
Какво се пениш ти за политика като не си чела конституцията.
Вместо това можеш да приканваш хората да се сношават с мен като нормален човек.

Lobotomy

Брой мнения : 336
Registration date : 19.02.2011

Вижте профила на потребителя http://jconfederation.blogspot.com/p/blog-page_18.html

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Lobotomy on Съб 10 Сеп 2011, 19:43

U$$R_DVKproduction написа:Aбе хора, проблема не ни е незнаието за комунизма. Лошото е, че сред бг - тийнейджърите има все повече и повече ФА-ШИС-ТИ! И при това, тийнейджърите като видят фашист/ултра-националист/расист/скинхед не му обръщат внимание, дори го подкрепят, а като видят комунист/социалист го хранят, обиждат....Ти си пъпеш.

Lobotomy

Брой мнения : 336
Registration date : 19.02.2011

Вижте профила на потребителя http://jconfederation.blogspot.com/p/blog-page_18.html

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by echoes on Съб 10 Сеп 2011, 23:08

U$$R_DVKproduction написа:Aбе хора, проблема не ни е незнаието за комунизма.
да, проблемът е незнанието относно общо взето всичко. и от тея хора, следващи различни течения, за които спомена, максимум 10% знаят за какво изобщо иде реч.
иначе, както каза, комунизмът е една неосъществена идея, която ще си остане такава, защото развитието й е практически невъзможно. а и при опита за осъществяването й преди 60 и кусур години се е извратила до н-та степен, за тва се възприема по толкова негативен начин.
avatar
echoes

Брой мнения : 375
Age : 25
Registration date : 06.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Lobotomy on Съб 10 Сеп 2011, 23:13

Той се е написал усср и е сложил капиталистически символчета неумишлено.
Ебати не ви ли е абсурдно да говорите за тва, че някой не знае нещо о.О

Lobotomy

Брой мнения : 336
Registration date : 19.02.2011

Вижте профила на потребителя http://jconfederation.blogspot.com/p/blog-page_18.html

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by echoes on Съб 10 Сеп 2011, 23:17

eми, затова попитах дали наистина е на 13. ако е така му е простено донякъде ;д
avatar
echoes

Брой мнения : 375
Age : 25
Registration date : 06.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Магнолия on Нед 11 Сеп 2011, 01:15

Добре, комунизмът ми се струва направо приятен, в сравнение с фашизма, неонацистчетата и така нататък... като се зачекна темата.
А не, че сега сме цъфнали и вързали, ама ако аз избирах как да стоят нещата, бих предпочела демокрацията пак и пак.
Лоботъми, извинявай, че ти офлудих темата за сексуалността на екоус, но вярвам, че ще ми простиш, защото ме обичаш с цялото си сърце :*

_________________
"Отчаян съм, да се пронижа с кинжал;
роб на дребнаво време в младостта си;
да ме ограбва всеки; без гримаса
покорно с дух смирен да се оплитам цял
в косите на жена като добър васал;
да бъда просто на Фортуна аса…
Не искам! Само пяна от вълна си
съблазни като тях – пух, вече прецъфтял..."
avatar
Магнолия
Finite Incantatem

Брой мнения : 624
Registration date : 13.02.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Jane Undead on Нед 11 Сеп 2011, 01:27

Аз вярвам, че комунизма ще дойде. Може да не е скоро, но ще вървим натам, защото не виждам какво може да има напред. И момчето наистина е на 13-14, тъй че не го съдете, особено пък затова как си е написал ника.

_________________
But since I'm feeling kinda lonely and my defenses are low
Why don't you give it a shot and get it ready to go?
I'm looking for anonymous and fleeting satisfaction
I want to tell my daddy I'll be missing in action.
avatar
Jane Undead
A Strange Kind of Woman

Брой мнения : 360
Registration date : 07.05.2011

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Комунизъм

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите